Anapji Pond Impressive PlacesPAK43

 

leichte Feldhaubitze

 

 

 

 

Brussels Airlines

 

 

Bazooka Boogie Monument

 

Bazooka Boogie


Even buiten Wiltz, aan de Route de Noertrange, staat een klein monument geflankeerd door een "leichte Feldhaubitze" leFH 18/40 en een  "Panzerabwehr Kanon" PaK 43/88. Dit monument is opgericht voor de muzikanten van het Amerikaanse 28th Division.

De divisiestaf van de 28th Division lag in Wiltz maar omdat men dacht dat Wiltz strategisch gezien voor de Duitsers van ondergeschikt belang was verwachtte men daar geen moeilijkheden en lagen de meeste militairen van de divisie elders. De Duitsers dachten daar anders over en zetten tijdens het Ardennenoffensief de aanval in op Wiltz. De muzikanten van de 28th Division hadden geen gevechtstaak maar moesten door het Duitse offensief de muziekinstrumenten verruilen voor wapens en meehelpen Wiltz te verdedigen.

Het was een ongelijke strijd. De band bestond uit ongeveer 60 muzikanten toen de slag begon. 35 van hen raakten ernstig gewond of werden krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Bovendien sneuvelden er ook nog 3 muzikanten. Hoewel men nog geprobeerd heeft om de muziekinstrumenten van de band in veiligheid te brengen gingen die toch verloren omdat het voertuig waarin ze vervoerd werden kapot was geschoten door de Duitsers.

Feldhaubitze leFH 18/40

De verdedigers van Wiltz hebben de Duitsers toch tegen kunnen houden waardoor de militairen van de divisie die elders lagen de tijd kregen om richting Wiltz te trekken. Uiteindelijk gaven de Duitsers zich over.

Uit dankbaarheid voor de hulp bij de verdediging van Wiltz door de muzikanten, werd in 2004 het Bazooka Boogie Monument onthuld. De inzet en offers van de muzikanten van de 28th Division in Wiltz tijdens het Ardennenoffensief maken van het Bazooka Boogie Monument een indrukwekkende plaats.