Anapji Pond Impressive PlacesMexicaanse vlag

 

GIF general 120x600

 

 

Trap

 

 


 

 

 

 Pilaren

 

 

Brussels Airlines

Chichén-Itzá

 

Toegangskaart Chitchen-Itza

 

Op het Mexicaanse schiereiland Yucatan liggen de restanten van wat ooit de belangrijkste stad voor de Maya's, en later voor de Tolteken, was: Chichén-Itzá.

Hoewel Chichén-Itzá vanaf 600 na Chr. pas echt van betekenis werd gaat haar geschiedenis terug tot voor 500 v. Chr., toen het ontstond als een kleine nederzetting. Sinds 600 en 900 na Chr. bouwden de Maya's er impossante en religieuse bouwwerken gevolgd door de Tolteken die er tot rond 1200 na Chr. hun stempel op drukten.

Chichén-Itzá bestaat uit een aantal interessante bouwwerken waarvan wij de twee  bekendste zullen beschrijven.

Templo de Kukulcán

Templo de Kukulcán

Het middelpunt van Chichén-Itzá is ongetwijfeld de Templo de Kukulcán, ook wel bekend als El Castillo. El Castillo is een piramidevormige tempel dat door de Maya's is gebouwd rond 800 na Chr.

De basis van de piramide is een vierkant met zijden van 55 meter lang. Het idee achter dit vierkant is het feit dat de Maya's het heelal als een platte vierkant zagen. De piramide bevat 9 terrassen die verwijzen naar 9 stadia in het hiernamaals. Helemaal bovenop de piramide staat een tempel dat te bereiken is door een trap te beklimmen. Aan elke zijde van de piramide bevind zich een trap bestaande uit 91 treden. Elke trede staat voor één dag uit het jaar: 4 maal 91 treden is 364 en de laatste trede is de opstap om bij de tempel uit te komen en maakt dus 365.

De decoraties op de piramide zijn ter ere aan goden en in het bijzonder aan de god der elementen: Kukulcán. Deze wordt weergegeven als een geverderde slang. Als in de maanden maart of september de zon 's middags ondergaat in het noordwesten vormt zich door schaduwwerking op de noordzijde een 34 meter lange slang. Het lijkt dan alsof Kukulcán naar de aarde afdaalt.

Onder de piramide is nog een tempel bewaard gebleven waarin de z.g. rode jaguar troon zich bevindt.

Het speelveld van Juego de Pelota

Balspel ring

De Maya's kenden een heel speciaal balspel. In Chichén Itzá is een speelveld voor deze "game" te zien. Het speelveld is plusminus 160 meter lang en 75 meter breed met aan één zijde een hoge muur met in het midden een op een 7 meter hoogte geplaatste ring. De bedoeling was dat twee groepen spelers een tot 8 kilo zware bal  door de ring moesten zien te spelen. De moeilijkheid was dat de bal alleen stuiterend mocht worden gespeeld d.m.v. schouders en heupen.

De 2 groepen bestonden uit overwinnaars en verliezers van een oorlog die daarvoor had plaats gevonden. De groep met verliezers had bij voorbaat geen schijn van kans want het stond vast dat de groep overwinnaars de wedstrijd zou gaan winnen. Dit wist men te bereiken door de verliezers een tijdje uit te hongeren zodat ze verzwakt  aan de wedstrijd begonnen of men brak vooraf een arm of een been.

De groep die de wedstrijd verloor werd met vastgebonden armen en benen van de Templo de Kukulcán gerold wat niet te overleven was.

Chitchén-Itzá is opgenomen in de lijst New 7 Wonders of the World. Het is een historisch belangrijke en indrukwekkende plaats.