Anapji Pond Impressive PlacesKijken naar Noord Korea

 

Vanverre.nl

 

 

 

 

 

Militairen houden toezicht

 

Klok

 

N1CE

 

 

 

 

GIF general 120x600

 

DorasanObservatory

 

Dorasan Observatory

도라전망대

Boven op Mount Dora, vlakbij de zuidgrens van de gedemilitariseerde zone, in Paju-si, Gyeonggi-do, Zuid Korea, staat Dorasan Observatory. Dit is een unieke plaats omdat het vanaf hier mogelijk is om een blik te werpen in de DMZ en Noord Korea. Duizenden bezoekers komen hier om door de speciaal geplaatste verrekijkers een stukje te kunnen zien van het gesloten en geheimzinnige Noord Korea.

Er zijn een aantal interessante plaatsen te zien vanaf Dorasan Observatory. De DMZ is namelijk bewoond, alhoewel dat wel een keuze is want door de spanningen tussen Noord- en Zuid Korea gelden er wel een aantal regels om daar te mogen wonen en zal men een aantal bijkomstigheden gelaten moeten verdragen.

Tae-sung

In de DMZ ligt o.a. het dorp Tae-sung, ook wel bekend als Freedom Village. Dit dorp ligt slechts 350 meter van de grens met Noord Korea in het niemandsland. Na de Korea Oorlog mochten de bewoners van  Tae-sung kiezen of ze terug keerden naar hun (geboorte)dorp, dat door de wapenstilstand in de DMZ was komen te liggen, of dat men in Zuid Korea gingen wonen. Veel bewoners kozen voor een leven in Tae-sung vanwege de emotionele waarde die het dorp voor ze had: hun ouders en voorouders hadden er altijd al gewoond.

Het heeft een aantal voordelen om in de DMZ te wonen: De bewoners zijn vrijgesteld van dienstplicht en zij hoeven geen belasting te betalen. Maar er zijn ook regels die minder aangenaam zijn:  's Avonds moeten de bewoners binnen zijn en moeten ramen en deuren gesloten blijven. En wanneer landbouwers op hun akkers aan het werk zijn worden zij continue beveiligd door militairen van het United Nations Command Security Battalion. Ook de nachtrust van de bewoners is niet gegarandeerd want als Noord Korea het wil komt er uren lang propaganda uit luidsprekers, vooral 's nachts.

Kijŏng-dong

Aan de Noord Koreaanse zijde van de grens, op ongeveer 1,5 km. afstand van Tae-sung ligt het dorp Kijŏng-dong, ook wel bekend als Propaganda Village. Hier staan de luidsprekers opgesteld die aan de bewoners van Tae-sung de boodschappen van De Grote Leider verkondigen.

Kijŏng-dong is in de jaren vijftig gebouwd. Het ziet er uit als een mooi dorp met moderne appartementen om aan de Zuid Koreanen te laten zien dat het in Noord Korea ook goed leven is. Maar Kijŏng-dong was altijd onbewoond. Dit was vroeger ook te zien want de woningen hadden in eerste instantie geen glas in de ramen. Later herstelden de Noord Koreanen deze vergissing door alsnog glas te plaatsen. De enige bewoners waren een aantal beheerders die het dorp netjes hielden. Sinds de komst van het Kaesŏng Industrial Park, in 2004, wordt Kijŏng-dong bewoond door enkele arbeiders van dit bedrijvenpark.

Kaesŏng Industrial Park

Het Kaesŏng Industrial Park ligt 10 km. buiten de DMZ in Noord Korea maar bestaat uit vestigingen van Zuid Koreaanse bedrijven. Een overeenkomst tussen Noord- en Zuid Korea heeft dit mogelijk gemaakt. De gedachte erachter is dat Zuid Koreaanse bedrijven gebruik maken van goedkope arbeidskrachten: de Noord Koreaanse arbeiders. De Zuid Koreaanse bedrijven leveren de grondstoffen aan hun fabrieken in het Kaesŏng Industrial Park voor de produktie, vervolgens produceren die fabrieken goederen die dan naar Zuid Korea gebracht worden voor de verkoop of verdere bewerking. De Zuid Koreanen zorgen er wel voor dat er geen high tech produkten in Kaesŏng Industrial Park geproduceerd worden zodat er geen belangrijke kennis in Noord Korea terecht komt. Voor de Noord Koreaanse arbeiders die het geluk hebben om in het Kaesŏng Industrial Park te mogen werken is het financieel gezien aantrekkelijk. Zij verdienen $ 100,00 per maand waarvan $ 30,00 naar de belastingen gaan.

Indien u een produkt bezit waarop "made in Korea" is vermeld is het dus goed mogelijk dat deze in Noord Korea is gemaakt.

Bergen

Vanaf Dorasan Observatory is behalve naast Tae-sung, Kijŏng-dong en het Kaesŏng Industrial Park niet veel meer te zien dan het landschap in de DMZ en Noord Koreaanse bergen. Deze bergen zijn wel opmerkelijk want er groeit helemaal niets op, geen enkele boom of struik. De reden dat deze bergen kaal zijn is niet helemaal duidelijk. Er wordt beweerd dat Noord Korea de begroeiing opzettelijk van de bergen heeft verwijderd zodat vluchtelingen of indringers die zich via de bergen verplaatsen zich nergens kunnen verschuilen en zo dus gemakkelijk van ver te zien zijn zodat zij eenvoudig gearresteerd of neergeschoten kunnen worden. Er wordt ook beweerd dat de begroeing is gebruikt tijdens één of meerdere brandstofcrisissen die Noord Korea heeft meegemaakt om brandhout te hebben. Wat de reden ook is...het is een bizar beeld om die bergen zo te zien.  

De DMZ is een plek waar 24 uur per dag, 365 dagen per jaar een oorlogsdreiging heerst. Tegelijkertijd is Noord Korea een land waarvan we alleen maar kunnen vermoeden wat er daar gebeurd ook al komt er heel af en toe een verhaal naar buiten. Het is juist die duidelijk voelbare spanning tussen Noord- en Zuid Korea die ervoor zorgen dat Dorasan Observatory een indrukwekkende plaats is want nergens heeft men een beter uitzicht op dat geheimzinnige land, Noord Korea, met daarvoor dat stuk niemandsland, de DMZ.

Tip

Mocht u naar Dorasan Observatory gaan dan kunt u in een speciaal vak waar verrekijkers zijn opgesteld kijken naar de omgeving. Dat vak is duidelijk op de grond met geel geverfde klinkers en teksten aangegeven. Het is verboden om te fotograferen als u zich in dat vak bevind. Twee militairen houden daar speciaal toezicht op. Indien u betrapt word, wordt uw fotorolletje ingenomen of de foto's worden van uw digitale camera gewist. Regelmatig gebeurt dit, als waarschuwing voor andere bezoekers, demonstratief met veel lawaai. Wees dus gewaarschuwd.

Fotograferen mag buiten dat vak wel. Door een telelens te gebruiken kunt u toch nog goede foto's van de DMZ en Noord Korea maken.