Anapji Pond Impressive Places Track

 

3 vlaggen

 

 

 

Dorasan Station

 

Dorasan Station

都羅山驛

Dorasan Station is een bijzonder station in Zuid Korea. Het ligt 30 meter van de noordgrens van de z.g. Civil Controle Zone en slechts 700 meter van de zuidgrens van de gedemilitariseerde zone aan de Gyeongui lijn.

Zuid Korea wil graag een rechtstreekse treinverbinding hebben met West Europa. Deze verbinding zou moeten lopen via Noord Korea, China, Mongolië, Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland. Deze route staat bekend als de Nothern Corridor van de Trans-Asia Railway (TAR).

TAR is een project van de Verenigde Naties die een railnetwerk voor vrachtvervoer tussen Azië en Europa willen ter bevordering van het handelsverkeer tussen beide werelddelen. Dit project loopt al sinds de jaren zestig erg moeizaam.

Om de railverbinding tussen Zuid Korea en West Europa tot stand te laten komen is de medewerking van Noord Korea nodig. In eerste instantie werkte Noord Korea mee. Noord Korea en Zuid Korea kwamen overeen dat er een railverbinding tussen beide landen geopend zou worden. Zuid Korea bouwde aan de grens het meest noordelijk liggende station van Zuid Korea: Dorasan Station.

In December 2007 reden er voor het eerst vrachttreinen van Zuid Korea naar Noord Korea, via Dorasan Station. Deze treinen brachten grondstoffen naar Kaesŏng Industrial Park en haalden er gereed produkt op. Deze trein zou elke werkdag éénmaal per dag rijden. Ondertussen was er hoop dat Noord Korea ook passagiersvervoer tussen beide landen zou gaan toestaan. Maar het liep anders. Na bepaalde beschuldigingen door Noord Korea aan het adres van Zuid Korea, sloten de Noord Koreanen de grens voor de railverbinding in December 2008.

Met de beëindiging van het treinverkeer tussen Noord Korea en Zuid Korea kreeg Dorasan Station een heel andere functie: het werd een symbool van hoop voor de beëindiging van de tweedeling van Korea.

Tegenwoordig is Dorasan Station een bezienswaardigheid waar jaarlijks duizenden bezoekers komen. Hopelijk komt er ooit een dag dat deze bezoekers de trein naar Pyeongyang, de hoofdstad van Noord Korea, kunnen nemen maar voorlopig is dat perron afgesloten en blijft de wachtruimte leeg....

Dorasan Station stempel  stempels van Dorasan Station   Dorasan Station stempel 2