Anapji Pond Impressive PlacesBunkers

 

 

Thomas Cook

 

 

Hotel

 Kazerne

 

 

Gif 120x60_logo

 

 

Bunker aan het water

 

 

Autovakanties Nederland

 

 

Bunker op de heuvel

 

 

Campingvakanties Nederland

 

 

Brussels Airlines

 

 

Kazerne

 

 

 

 

Fort de Gagel, Utrecht

Fort de Gagel

Aan de noordrand van Utrecht, aan de Gageldijk, bevindt zich Fort de Gagel.

Fort de Gagel maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie die liep tussen Muiden en de Biesbosch. De linie bestond uit gebieden die men, indien nodig, onder water kon zetten met daartussen op belangrijke vitale delen een verdedigingswerk. Fort de Gagel was zo'n verdedigingswerk. Het beschermde de nabij gelegen inundatiesluizen.

Het fort is tussen 1819 en 1821 gebouwd maar het idee om op die lokatie een fort te bouwen was er al in 1817. In het begin bestond het fort uit aarden wallen met daar tussen een aantal plaatsen om geschut te kunnen opstellen. In 1848 werd het fort verbouwd om vervolgens tussen 1850 en 1852 en in 1876 nogmaals gewijzigd te worden waardoor het in niets meer lijkt op het oorspronkelijke fort. Er zijn o.a. een remise, een bomvrije kazerne en een wachthuis bijgebouwd. De betonnen groepsschuilplaatsen zijn vlak voor de Tweede Wereldoorlog geplaatst.

 

Groepsschuilplaats

 

In de zomer van 1870 verklaarde Frankrijk de oorlog aan Pruisen en kwam daardoor in oorlog met de Noord Duitse Bond, dat bestond uit een aantal onafhankelijke staten onder leiding van Pruisen. Frankrijk wilde n.l. niet dat Leopold van Hohenzollern koning van Spanje zou worden omdat de macht van het Pruisische koningshuis dan erg groot zou worden. Deze oorlog dreigde nogal uit de hand te lopen en het was daarom dat Fort de Gagel voor de eerste maal gevechtsklaar werd gemaakt. Het is bij Fort de Gagel niet tot een treffen gekomen.

De tweede maal dat Fort de Gagel gevechtsklaar werd gemaakt was tijdens de mobilisatie van 1914-1918 wegens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Nederland was neutraal tijdens deze oorlog waardoor het wederom niet tot gevechten kwam bij het fort.

De derde en laatste maal dat Fort de Gagel gevechtsklaar werd gemaakt was in 1939, tijdens de mobilisatie voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnen vielen was de Nieuwe Hollandse Waterlinie de tweede linie indien de Duitsers door de Grebbelinie zouden breken. Door het bombardement op Rotterdam en de dreiging dat nog meer steden op zo'n hevig bombardement konden rekenen capituleerde Nederland op 15 mei 1940. Fort de Gagel was toen nog niet in gevecht geweest.

 

Gracht rond Fort de Gagel

 

Tegenwoordig is Fort de Gagelvrij te bezoeken en een wandeling in de omgeving van het fort is beslist de moeite waard. Hoewel Fort de Gagel nooit betrokken is geweest bij gevechtshandelingen is het als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie toch een interessant stuk militaire historie en daarom een indrukwekkende plaats.