Anapji Pond Impressive PlacesWachttoren aan de rand van Imjingak

 

 

 

 

Vanverre.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gif 120x600

Imjingak

 

Monument in Imjingak

 

임진각


Imjingak is een park dat ongeveer 60 km. ten noordwesten van Seoul ligt. Omdat het maar 7 km. ten zuiden van de demarcatielijn tussen Noord- en Zuid Korea ligt is het voor burgers niet mogelijk om verder noordelijk te gaan zonder toestemming.

In Imjingak vindt u een verzameling historische plaatsen, monumenten en toeristische faciliteiten die jaarlijks bezocht worden door bijna 4 miljoen bezoekers. Het is er dan ook een komen en gaan van bussen vol met toeristen. Ondanks de drukte is het zeker een plaats om te bezoeken. Een kleine selectie van de vele bijzonderheden zullen hieronder worden uitgelicht.

Locomotief

Locomotief

Eén van de bezienswaardigheden in Imjingak is een roestige locomotief, zwaar beschadigd met ruim 1020 kogelgaten.

De locomotief deed dienst tussen Seoul en de stad Sinuiju, in Noord Korea, vlakbij de grens met de Volksrepubliek China. Op de 25 Juni 1950, toen de Korea Oorlog begon viel het in handen van Noord Korea. De trein werd heroverd door de geallieerden en ingezet voor het vervoer van voorraden voor de geallieerden. Op 31 December 1950 werd de trein vernietigd ter voorkoming dat het in handen zou vallen van de Communisten en werd het achtergelaten waar het was, op een plaats midden in wat later de DMZ werd. Na 56 jaar is het uit de DMZ verwijderd en sinds November 2006 is het te bezichtigen in Imjingak.

Boodschappen

Boodschappen voor familieleden in Noord Korea

Één van de bezienswaardigheden in Imjingak is de Bridge of Freedom. Na de Korea Oorlog zijn er via deze voormalige spoorbrug 13.000 krijgsgevangenen terug gekomen uit Noord Korea. Op Nieuwjaarsdag en tijdens Chuseok komen hier veel mensen die familieleden hebben in Noord Korea.

Nieuwjaarsdag behoeft verder geen uitleg maar Chuseok is minder bekend. Chuseok is de viering van het oogstseizoen, een soort Koreaanse Thanksgiving,  en is erg belangrijk voor de Koreanen. De historie van dit feest gaat zelfs terug tot 57 voor Christus.

Voor de viering van Chuseok vindt er een enorme volksverhuizing plaats omdat de mensen hun geboorteplaats en familieleden gaan bezoeken. Het is dan ook niet aan te raden om juist dan in Zuid Korea proberen te reizen want treinen, bussen en vliegtuigen zijn dan overvol. Enkele dagen voor Chuseok begint worden de graven van voorouders onderhouden en schoongemaakt, dit t.b.v. rituelen die op Chuseok worden uitgevoerd ter nagedachtenis aan voorouders en met de hoop op voorspoed en geluk in de toekomst.

Chuseok en Nieuwjaarsdag zijn belangrijke familiefeesten dus dit zijn moeilijke tijden voor de families die sinds de Korea Oorlog gescheiden zijn en voor degene van wie geboortegrond of graven van voorouders in Noord Korea liggen. Veel mensen komen dan ook naar Imjingak om bij de Bridge of Freedom een boodschap achter te laten voor familieleden in Noord Korea in de hoop dat de Noord Koreaanse familieleden deze boodschappen ooit kunnen lezen als Korea herenigd is. De boodschappen staan op kleurige linten die aan het hekwerk op en rond de Bridge of Freedom zijn bevestigd. Er zijn ook linten met gebeden en wensen voor een spoedige hereniging van beide Korea's. Deze plek heeft dus een zware emotionele lading.

Spoorbrug

Spoorbrug

Bij Imjingak steekt de z.g. Gyeongui Line de Imjin rivier over. De Gyeongui Line liep van Seoul naar Sinuiju en werd in gebruik genomen in 1906. Na de Korea Oorlog nam Zuid Korea een deel van de lijn weer in gebruik waardoor er treinen reden tussen Seoul en Munsan. Noord Korea deed hetzelfde met de lijn tussen Kaesŏng en Pyongyang alleen gaf het de lijn een nieuwe naam: de Pyongbu Line.

Sinds 2000 onderhandelden Noord- en Zuid Korea over het verbinden van de lijnen. In Zuid Korea werd de lijn verlengd tot Dorasan Station, aan de zuidgrens van de DMZ. Het project kende veel vertraging door de grillige politiek van Noord Korea maar uiteindelijk werden de lijnen verbonden en reden er vrachttreinen door de DMZ tussen Zuid Korea en Kaesŏng in Noord Korea.

Veel mensen hebben hier in 2007 het bijzondere moment mee gemaakt dat de spoorverbinding tussen Noord- en Zuid Korea in gebruik werd genomen en hebben hier de eerste trein zien rijden.

Imjingak is een enorme toeristische trekpleister. De ligging, zo dicht bij de demarcatielijn, en de bijzondere geschiedenis en lading van de bezienswaardigheden maken dit tot een indrukwekkende plaats.