Anapji Pond Impressive PlacesPark Sacre Coeur

 

Hotel

 

Park Sacre Coeur

 

 

Park Sacre Coeur

 

Autovakanties Nederland

 

Park Sacre Coeur

 

Campingvakanties NederlandGif 120x60_logo


Bungalows NederlandWellness
Brussels Airlines

Park Sacré Coeur, Arnhem

 

Park Sacre Coeur

 

Park Sacre Coeur is één van de vele prachtige parken in Arnhem. Geklemd in de rechthoek Velperweg, Esperantolaan, Van Remagenlaan en de spoorlijn Arnhem-Zutphen vormt het een oase van rust tussen het drukke verkeer.

Eind 19e eeuw was Arnhem erg populair als vestigingsplaats voor degene die terug kwamen uit Nederlands-Indië. Tegenover het Koloniaal Militair Invalidenhuis, tegenwoordig bekend als het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek, werd in 1883 een Vogel- en Plantentuin ingericht zodat men vogels en planten uit Nederlands-Indië kon bezichtigen. Daarbij werd ook nog een hotel gebouwd, compleet met concertzaal en sportvelden. Dit project mislukte volledig waardoor het hotel na slechts 10 jaar alweer dicht ging.

In 1913 vestigden zich er de Zusters van Sacré Coeur. De Zusters van Sacré Coeur waren een Rooms Katholieke orde, opgericht in 1801 door Madeleine-Sophie Barat, dat zich bezig hield met de opvoeding en het onderwijs van jonge meisjes. Het pensionaat ontwikkelde zich tot een officieel erkende opleidingsinstituut. In februari 1942 kwam er een abrupt einde aan het verblijf in Arnhem omdat de Duitse bezetters het terrein opeisten om er vrouwelijk militair personeel te vestigen.

In 1973 werd het voormalig hotel/klooster gesloopt en kwam het verpleeghuis Regina Pacis er voor in de plaats.  

Sawah Belanda

 

Sawah Belanda 

In de zomer van 2006 werd er een monument in het park onthuld: Sawah Belanda. Sawah Belanda is een project van Marion Bloem en Joyce Bloem. Het monument bestaat uit een rijstveld bij één van de vijvers in Park Sacre Coeur met, verspreid rond die vijver, granieten bladzijden met daarop verhalen over de moeilijke gebeurtenissen die Indische Nederlanders hebben meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap-periode en de integratie in Nederland.

Een bezoek aan Park Sacre Coeur is zeker de moeite waard. De interessante geschiedenis van het park en het monument Sawah Belanda maken van Park Sacre Coeur een indrukwekkende plaats.