Anapji Pond Impressive PlacesVoorgevels

 

Pravoslavný kostel sv. Petra a Pavla 

 

 

Kerkje 

 

 

Karel IV 

 

 

Kirche Heiligen Dreifaltigkeit

 

 

 

 

Tsjechië

 

Karlovy Vary

 

Česká Republika

Tsjechië ligt in Midden-Europa. De Tsjechische Republiek, zoals wij die nu kennen, bestaat pas sinds 1 januari 1993.

Voorheen maakte Tsjechië deel uit van Tsjechoslowakije, dat ontstond aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, na het vallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, ook wel de Donaumonarchie genoemd. De Donaumonarchie was een monarchistiche unie tussen Oostenrijk en Hongarije waarin beide landen een gelijke status hadden en samen regeerden over het gebied van het voormalig Keizerrijk Oostenrijk.

In 1804 riep keizer Franz II van Habsburg-Lotharingen van het Heilige Roomse Rijk zichzelf uit tot keizer Franz I over de gebieden die tot de Habsburgse monarchie behoorden. De Habsburgse monarchie was groot geworden door huwelijken, erfenissen, intriges en oorlogen. Maar het gebied was slechts een personele unie hoewel er in de loop der jaren wel een eenheid was ontstaan. Het werd het Keizerrijk Oostenrijk genoemd.

Het koninkrijk Bohemen, het hertogdom Silizië en het markgraafschap Moravië maakten deel uit van het Keizerrijk Oostenrijk. Bohemen, Moravië en een deel van Silezië vormen het hedendaagse Tsjechië.

 

Aflossing van de wacht

 

In de recente geschiedenis is Tsjechië vooral bekend als deel van Tsjechoslowakije. In 1939 werd Tsjechoslowakije opgesplits in: het Reichsprotektorat Böhmen und Mähren, een deel kwam in handen van Polen en Hongarije, en Slowakije splitste zich af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft men zwaar te lijden gehad onder het Nazi terreur. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kregen de communisten steeds meer invloed in Tsjechoslowakije. Tijdens de verkiezingen van 1946 werd de Communistische Partij zelfs de grootste partij. In 1948 kreeg de Communistische Partij de absolute macht door een staatsgreep. Op 17 november 1989 begon de Fluwelen Revolutie wat het einde betekende voor de communistische heerschappij. Sinds 1 januari 1993 is Tsjechië een zelfstandige staat nadat Slowakije zich even daarvoor vreedzaam van Tsjechoslowakije had afgesplitst.

De geschiedenis van het gebied dat wij tegenwoordig als Tsjechië kennen gaat veel verder terug. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat er ook al mensen in het gebied waren ten tijde van het Paleolithicum. In Tsjechië zijn overal nog prachtige restanten van de boeiende Tsjechische geschiedenis te vinden. Dit en de enorm mooie natuur maakt een bezoek aan Tsjechië meer dan de moeite waard.