Anapji Pond Impressive PlacesUN Vlag

 

Monument Turkije

 

 

Monument Noorwegen

 

 

Brussels Airlines

 

 

Monument Philipijnen

 

 

Koreaanse graven

 

 

UN Forces Monument Nederland

 

 

Overzicht UNMCK

 

 

KIA Unknown

 

 

UN Memorial Cemetery in Korea, Busan

Turkse graven

  재한유엔기념공원

Op 27 Juli 1953 kwam er een eind aan bijna 4 jaar geweld van de Korea Oorlog. Geschat is dat de oorlog aan zeker 4 miljoen mensen het leven heeft gekost.

Na de oorlog besloot het Zuid Koreaanse parlement om een stuk grond ter beschikking te stellen aan de Verenigde Naties om daar een permanente begraafplaats te stichten voor de gesneuvelde VN-militairen die aan de zijde van Zuid Korea hadden gevochten. De Verenigde Naties namen dit voorstel aan waardoor eind 1955 de United Nations Memorial Cemetery in Korea werd opgericht.

 

UN Forces Monument

 

Op de begraafplaats liggen 2249 VN-militairen afkomstig uit 10 landen, 36 Koreaanse VN-militairen, 4 onbekenden en 11 civiele VN-medewerkers. Oorspronkelijk lagen er 11000 militairen en VN-medewerkers begraven maar de meesten zijn uiteindelijk gerepatrieerd naar hun vaderland.

De graven zijn verdeeld per land. Naast de goed onderhouden graven hebben de meeste landen ook nog een monument geplaatst.

Nederland leverde sinds Juli 1950 een bijdrage aan de Korea Oorlog door de torpedobootjager Hr.Ms. Evertsen, te sturen. Een maand later besloot de Nederlandse regering, na een nieuw verzoek te hebben ontvangen van de Verenigde Naties en onder grote druk van de Verenigde Staten, om landstrijdkrachten te sturen. Het Nederlands Detachement Verenigde Naties werd opgericht. Dit detachement kwam in November 1950 in Busan aan bleef tot eind 1954 in Korea.

Volgens gegevens van het United Nations Memorial Cemetery in Korea zijn er 124 Nederlanders tijdens de Korea Oorlog gesneuveld waarvan er 117 begraven zijn op het United Nations Memorial Cemetery in Korea.  

 

     
     
     

Behalve de graven en monumenten is er nog een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden te zien in de diverse area's waar het terrein in is verdeeld:

- de Wall of Remembrance, hier staan alle namen van gevallen VN-militairen vermeld

- de Memorial Service Hall, een mooie plek voor herdenkingsdiensten

- de Memorabilia Hall, tentoonstelling van o.a. foto's, documenten, wapenschilden

- het UN Forces Monument

Op het terrein staan prachtig gesnoeide en goed onderhouden planten en bomen. Veel bomen zijn door staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders geplant.

 

Wall of Remembrance

 

De United Nations Memorial Cemetery in Korea is een unieke begraafplaats en een bezoek hieraan is dan ook zeer bijzonder. Er zijn enkele huisregels die in acht moeten worden genomen want het is natuurlijk een begraafplaats en voor de Koreanen is de United Nations Memorial Cemetery een heilige plaats.

Het offer dat de VN-militairen hebben gegeven voor de vrijheid van Zuid Korea en de wijze waarop Zuid Korea en de Verenigde Naties deze VN-militairen herdenkt maken het United Nations Memorial Cemetery in Korea tot een indrukwekkende plaats.