Anapji Pond Impressive PlacesDuinen

 

Autovakanties Nederland


 

Duinen

 

 

 

 

Tegel 

 

 

Hotel

 

 

Rups van de Grote Beer vlinder 

 

 


Waalsdorpervlakte

 

Monument Waalsdorpervlakte 

Vlakbij Den Haag ligt het duingebied Meijendel. Dit prachtige gebied is een ideale plek om te recreëren, om te genieten van de rust en de natuur.

Maar onderdeel van Meijendel is een vlakte waar zich tussen 1940 en 1945  gruwelijke taferelen hebben afgespeeld: de Waalsdorpervlakte.

Tijdens de Duitse bezetting gebruikten de Duitsers de Waalsdorpervlakte als fusilladeplaats. Zeker 250 mensen zijn hier in de duinen gefusilleerd. Zij waren voornamelijk verzetsstrijders en slachtoffers van Duitse represailles.  

Kruis

 

Op de avond van 6 maart 1945 werd de hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland, de Höherer SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter, per vergissing door een lokale verzetsgroep bij de Woeste Hoeve (tussen Apeldoorn en Arnhem) ernstig verwond. Als represaillemaatregel werden er door de Duitsers op verschillende plaatsen in Nederland in totaal 300 mensen omgebracht. Op 8 maart 1945 werden er daarom op de Waalsdorpervlakte 28 mannen gefusilleerd.

 

Bourdonklok 

Na de oorlog werd de Waalsdorpervlakte afgegraven door de DIB (Dienst Identificatie en Berging) om de slachtoffers op te zoeken. Velen werden er teruggevonden.

De Waalsdorpervlakte werd na de oorlog nog enkele malen gebruikt als executieplaats maar dan voor de executie van oorlogsmisdadigers. O.a Anton Mussert, de leider van de NSB, werd hier geëxecuteerd.

Tegenwoordig bevindt zich er een monument. Een betonnen rand met daarop de tekst "1940-1945". Achter de betonnen rand staan 4 bronzen kruizen. Naast het monument staat een tegel met daarop de tekst: "Hier brachten vele landgenoten het offer van hun leven voor uw vrijheid. Betreed deze plaats met gepaste eerbied".

Vlakbij staat een Bourdonklok. Deze is op 30 april 1959 door de burgerbevolking van Den Haag aan de gemeente geschonken. De ceremonie vond plaats met een toespraak van oud-minister president Mr. P.S. Gerbrandy.

Elk jaar, op 4 mei 's avonds, worden op de Waalsdorpervlakte de slachtoffers herdacht. En dat moet ook...opdat wij niet vergeten.

Het offer dat velen voor onze vrijheid hebben gebracht maken van de Waalsdorpervlakte een indrukwekkende plaats.